Traject Buitenland

“Na zijn buitenlandtraject was mijn zoon als herboren. Dankzij Traject 58 heb ik niet een ‘ander kind’ teruggekregen, maar mijn éígen kind. En hem had ik al zeven jaar niet gezien.” – Ouder van een deelnemer

In het kort

Als je als jongere kiest voor het buitenland-traject van Traject 58, verblijf je meestal op een kleinschalig agrarisch bedrijf op het platteland in West-Europa. Hier ervaar je dat het leven op de boerderij in het buitenland totaal anders is dan dat je gewend bent. Er is sprake van een andere cultuur en het leven op de boerderij staat centraal. 

Door de nieuwe structuur en een andere manier van omgang en interactie, kun je afstand nemen van je leven in Nederland. In alle rust kun je ontdekken wie je bent, wat je kan en wat je wil in de toekomst. 

Het traject is individueel en op maat. Want iedere jongere heeft zijn of haar eigen doelen en wensen. En de ene jongere past beter bij het ene gastgezin, en de andere jongere juist beter bij het andere gastgezin. Samen met jou kijken we welk gastgezin past bij jouw hulpvraag.

Eenvoud en structuur

Het accepteren van het ritme van het dagelijks leven op de boerderij is een belangrijk onderdeel. Je draait mee in de dagelijkse activiteiten op de boerderij . Op die manier ben je onderdeel van én medeverantwoordelijk voor het leven op de boerderij. 

Het simpele bestaan in het buitenland biedt overzicht, duidelijkheid en structuur. Op de boerderij krijg je een eigen kamer.

Veranderingsgericht

In het buitenland-traject zal je merken dat wat voorheen werkte, niet meer werkt. Je gaat ervaren dat er andere manieren worden gevraagd om met moeilijke situaties om te gaan. Je ontdekt hoe je zelf dingen kunt veranderen en hoe je daarbij rekening houdt met je omgeving. Je leert ook wat je nodig hebt om dit te kunnen doen. En je krijgt inzicht in je eigen mogelijkheden. 

Als je kiest voor een ervarend leren traject in het buitenland, heeft dit natuurlijk ook invloed op jouw omgeving thuis. Je leert om de mensen die voor jou belangrijk zijn, te betrekken in jouw traject. Jij gaat veranderen en jezelf ontwikkelen – en je thuisbasis verandert mee.

Begeleiding

Je verblijft in een gastgezin en draait mee in het leven van het gastgezin en de boerderij. Wekelijks heb je begeleidingsgesprekken met jouw begeleider in het buitenland. Daarnaast komt jouw trajectbegeleider uit Nederland elke zes weken voor een voortgangsgesprek langs bij jou op de boerderij.  

Tijdens je verblijf in het buitenland voert jouw trajectbegeleider in Nederland begeleidingsgesprekken met je ouders of andere voor jou belangrijke mensen. Ook zij werken aan een nieuwe, gewenste situatie. Tijdens die gesprekken willen we helder krijgen welke gedragspatronen niet prettig zijn of niet helpen. Die patronen gaan we doorbreken. En we gaan werken aan een nieuwe structuur en wél gewenste manier van met elkaar omgaan.

Lees meer over de aanpak van begeleiders

Duur van het traject

Je verblijft minimaal drie maanden in het buitenland. Gemiddeld duurt ons traject in het buitenland negen maanden. Maar we letten niet zo veel op deze tijd. Jouw ontwikkeling staat centraal en de duur van het traject is niet in tijd te meten. Wat we wél meten, is jouw ontwikkeling.

In het buitenland doorloop je een aantal voor ons bekende fases. De eerste fase draait om de nieuwe structuur accepteren en aan de structuur wennen. Daarna komt de fase waarin je gaat oefenen met ander of nieuw gedrag. In de volgende fase bereid je jezelf voor op de terugkomst in Nederland. En de laatste fase is weer terug in Nederland zelf, waar je blijft werken aan successen. Zie hiervoor het volgende kopje.

Het doorlopen van deze fases verschilt per jongere en per situatie, want het startpunt en de voorgeschiedenis is voor iedereen anders. De begeleiders van Traject 58 herkennen deze fases en gebruiken ze voor een goed verloop van jouw traject.

Vervolgtraject

Na een tijdje zal je ontdekken dat jouw periode in het buitenland een succes wordt. Je voelt je sterker, hebt zelfvertrouwen, maakt keuzes en hebt het gevoel dat je zelf de regie weer hebt over hoe jij wil leven. Vanuit hier ontstaat het maken van een plan voor terugkeer naar Nederland, dit in samenspraak met je begeleiders en de voor jou belangrijke personen. 

De terugkeer naar Nederland is een belangrijke stap. Om de kans tot succes in Nederland te vergroten, blijft je trajectbegeleider je ondersteunen. Zo zal je merken dat je ook thuis successen kunt ervaren op school of op werk. 

De overgang van een buitenland-traject naar huis of zelfstandig wonen is een grote stap. Sommige jongeren ontdekken dat het voor hen beter is om de overgang stapje voor stapje te laten verlopen. Hiervoor kunnen we een gastgezin in Nederland inzetten. Je leest hier meer over op de pagina Traject-Nederland.

Meer informatie over buitenlandtrajecten?

Neem via onderstaand formulier contact met ons op als je meer informatie wilt of als je een oriëntatieafspraak wilt maken. Ons ervarend leren traject is intensief; we informeren je graag zodat je een wel overwogen keuze kunt maken.

Loading...

Neem contact op met ons

"*" geeft vereiste velden aan