Voor Jongeren

“Traject 58 heeft mij uit de goot geraapt. Het was vallen en opstaan, en soms superkut. Maar ik raad het je 100 procent aan.” Dat zegt een jongere die net als jij voor de keuze stond om deel te nemen aan een traject. 

Na een intensief traject heeft hij een eigen woning, hij volgt een opleiding en hij heeft een eigen bedrijfje. “Ik wil je op het hart drukken dat Traject 58 misschien wel de laatste kans is om te veranderen. Om iets van je leven te maken en om je dromen waar te maken.”

Op deze pagina leggen we je uit wat je ongeveer kunt verwachten.

De kennismaking

Als je dit leest, heb je misschien al kennisgemaakt met een van onze trajectbegeleiders. Heb je die afspraak nog niet gehad? Lees dan hieronder wat we tijdens de kennismaking gaan bespreken.

Bij Traject 58 beginnen we altijd met contact opbouwen. Dat betekent dat je ons eerst leert kennen en wij jou leren kennen, voordat we samen plannen gaan maken. We willen ook graag spreken met je ouders of andere personen die voor jou belangrijk zijn.

Als je met ons jouw uitdagingen aangaat, ga je een traject ervaren dat je nog nooit hebt meegemaakt. Zo’n traject start meestal op een boerderij in het buitenland en vervolgt daarna in Nederland. Tijdens onze kennismaking leggen we je alles uit over onze trajecten, over hoe we werken, over wie we zijn. En jij mag ons vertellen wat je met ons wilt bereiken. Een kennismaking is pas geslaagd als jij voldoende informatie hebt, zodat je je eigen keuze kunt maken.

Even rustig nadenken
De meeste jongeren hebben na die kennismaking bedenktijd nodig. Een traject met ons aangaan is een keuze die ertoe doet. Je moet er zelf voor gemotiveerd zijn, zelf ja zeggen! Het is belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Daarom spreken we elkaar na ongeveer een week nog een keer.

In de tussentijd ga je in gesprek met je omgeving, om te bepalen of je inderdaad mee wilt doen. Iedereen moet begrijpen dat er wat bijzonders gaat gebeuren – en wat dat voor iedereen betekent. Het doet namelijk wat met je vrienden en ouders als ze je langere tijd gaan missen.

Wil je iets van je leven maken? Dan zeg je ‘ja’ tegen ons traject en dan gaan we samen aan de bak. We werken niet met wachtlijsten.

Mijn traject in het buitenland

Eenmaal in het buitenland, zul je merken dat er een duidelijke structuur in de dag zit, met een vast patroon, een slaapritme, eetritme en werkritme. Het eerste waaraan je gaat werken is om je dit eigen te maken. Dat is wennen, daarna geeft het je rust. Je weet steeds beter hoe het leven op de boerderij gaat en je begint de taal te leren als je bijvoorbeeld in Frankrijk of Noord-Italië zit. 

Vanaf dat moment ga je ontdekken hoe je weer vooruitkomt. Je leert jezelf beter kennen, je leert je kwaliteiten kennen en wat je in de toekomst wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Anderen zullen jouw veranderingen ook gaan zien. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat jij weer grip op je leven krijgt, dat je weer toekomstgericht bezig bent en dat jij je daarin weer happy voelt.

Meer weten? Lees het interview met Anja, trajectbegeleider in Frankrijk.

Jongeren over Traject 58

“Ik heb elke hulpinstelling in het noorden gezien en de persoonlijke aanpak van Traject 58 is uniek. Met de hulpverleners van Traject 58 heb je een eerlijke, persoonlijke band. En je hebt zelf invloed op hoe jouw traject eruitziet. Daardoor bieden de hulpverleners je veel meer flexibiliteit.”

“De enige manier om te communiceren met ‘thuis’ is met brieven. Het is iets heel vreemds, maar dat heeft mij geholpen. Je hebt een hele dag om na te denken wat je gaat zeggen en niemand kan door je heen praten. Zo zeg je dingen die je anders niet zou kunnen zeggen. Ik heb nu een veel betere relatie met mijn ouders én met mijn vrienden.”

“Ik vind mijn oude begeleiders van Traject 58 heel aardige mensen. Ze hebben geen 9 tot 5 mentaliteit, wat ik veel heb gezien in de zorg. Ze wilden alles voor mij uitzoeken en hebben mij heel goed geholpen. Ik ben ze veel dank verschuldigd. Alles is op zijn plekje gevallen.” 

Meer weten? Lees dan dit mooie artikel van het Dagblad van het Noorden: Jonathans reis.

Het vervolgtraject: weer thuis

Elk buitenlandtraject is dus maatwerk, het is jouw traject. Jouw vervolgtraject is daarom ook altijd uniek. Als je in het buitenland bent, ga je zelf ontdekken wat je met je leven wilt. En daar ga je met onze ondersteuning plannen voor maken. Dat kan gaan over school, werk en vrije tijd. En je maakt ook plannen over waar je wilt wonen en hoe je wilt omgaan met je ouders, je vrienden of andere belangrijke mensen.

Jij kiest en jij gaat aan de slag.

Een vast gezicht

Terug in Nederland blijven we je intensief begeleiden. Zolang als we samen nodig vinden. Dat kan een paar maanden zijn, maar net zo goed een jaar. Hierbij houd je dezelfde trajectbegeleider. Zelfs jaren later hebben oud-deelnemers nog af en toe contact met hun trajectbegeleider. Gewoon om even te bespreken hoe het gaat. Omdat ze elkaar zo goed kennen.

Loading...

Neem contact op met ons

"*" geeft vereiste velden aan